FLOTTE HAGEMØBLER - SJEKK UTVALGET OG PRISENE

TIPS OM VEDLIKEHOLD

Størstedelen av det norske markedet ønsker hagemøbler som krever lite vedlikehold. Vi satser derfor mye på hagemøbler i polyrotting (kunstrotting), lakkert aluminium, polytekstil, plast og teak - alt i god kvalitet. De fleste møblene trenger strengt tatt ingen annen behandling enn regelmessig rengjøring med vann eller mildt såpevann. Men ingen materialer er fullstendig vedlikeholdsfrie. For at møblene over tid skal beholde glans og elastisitet anbefaler vi å benytte rense- og pleiemidler spesialtilpasset for det aktuelle materialet. Bevegelige deler (som vaier og pumpe på gassregulerte stoler etc.) bør behandles med olje eller fett. Vi anbefaler helst at alle hagemøbler vinterlagres innendørs - på et tørt og ventilert sted. Om man ikke har mulighet til å innendørs lagring, anbefaler vi å dekke møblene til med en presenning etc. Pass på at de ikke pakkes helt lufttett, noe som kan føre til kondensdannelse. Ved utendørs lagring anbefaler vi å sette møblene på klosser etc., for å beskytte mot vann/fastfrossing. Bord med fastmontert, innfelt glassplate må oppbevares tørt og kondensfritt (innendørs) gjennom vinteren. Tremøbler bør generelt vinterlagres innendørs; kjølig, tørt og godt ventilert. Puter og andre tekstiler må alltid oppbevares tørt. Vi anbefaler å impregnere utendørs tekstiler med et middel som også inneholder UV beskyttelse - også om møblene benyttes innendørs (i innglasset veranda, hagestue etc.) Hagemøbler bør løftes (ikke dras) når de skal flyttes.

POLYROTTING (kunstrotting) som brukes i våre møbler er laget av UV-behandlet slitesterk polyetylen (PE) plastfiber. De elastiske og UV-beskyttede fibrene er værbestandige; møblene tåler både sol og regn. Flettingen blir utført for hånd, noe som gjør hvert møbel unikt. Rammene som blir brukt er av pulverlakkert, værbestandig aluminium. Sur nedbør, fugleskitt etc. vil likevel kunne påvirke materialet, slik at regelmessig renhold er viktig. Møblene rengjøres med lunkent mildt såpevann og svamp, myk børste eller lofri myk klut. Unngå vaskemidler med skureeffekt. Vannslange med myk stråle (ikke høytrykkspyler) kan også benyttes. Ved ekstra skitne møbler, anbefaler vi spesialtilpasset rense- og pleiemidler - som også har en bevarende effekt når det gjelder møblenes levetid. For å skåne møbler og tekstiler mot ytre påvirkning (UV, forurensning etc.) , anbefaler vi å benytte møbeltrekk når møblene ikke er i bruk (gjerne også om sommeren). I tillegg anbefaler vi å impregnere putene for å beskytte mot falming og smuss.

PUTER OG TEKSTILER for utendørs bruk leveres vanligvis i solid 100% polyester eller olefin. Putetrekk med glidelås kan håndvaskes varsomt på 30 grader. Flekker kan fjernes med mildt såpevann. Puter må lagres tørt når de ikke er i bruk og må være helt tørre før vinterlagring. For å skåne mot unødig lys- og soleksponering anbefaler vi at puter ikke konstant oppbevares i møblene når de ikke er i bruk. Møbeltrekk kan også benyttes. For å beskytte utendørs tekstiler mot tilskitning og falming på grunn av vær og vind, anbefaler vi å impregnering. Bruk en tekstilimpregnering som beskytter både mot UV stråling og flekkdannelser. Trekk av polytekstil /textilene (ofte brukt i kombinasjon med aluminium) rengjøres ved hjelp av lunkent såpevann og svamp eller myk klut.

ALUMINIUM er et svært holdbart materiale. For å beholde glansen, trenger aluminiumsmøbler jevnlig rengjøring. Man bør unngå sterke vaske- og skuremidler og begrense mengden av såpe (bør være PH nøytral). Hagemøblene rengjøres etter behov med lunkent vann og svamp (bruk gjerne en bilsvamp som inneholder bilshampo) eller myk lofri klut. Ved ekstra skitne møbler, anbefaler vi spesialtilpasset rense- og pleiemidler - som også har en bevarende effekt når det gjelder møblenes levetid. Ved å benytte bilvoks og polering med lofri klut, gir man møblene ekstra beskyttelse. Hagemøbler i aluminium er ofte kombinert med trekk av kunstfiberstoffet polytekstil (textilene). Slike trekk rengjøres på samme måte som polyrotting, med vann og mild såpe. For å skåne mot ytre påvirkning (UV, forurensning etc.), anbefaler vi å benytte møbeltrekk når møblene ikke er i bruk (også om sommeren).

POLYWOOD eller nonwood er et plastmateriale med trestruktur. Det rengjøres med mildt såpevann. Bruk gjerne et egnet pleie- og beskyttelsesmiddel for økt beskyttelse og impregnering av overlaten. Unngå å sette gjennomsiktige produkter (glass etc.) på overflaten, da slike kan skade bordet i sterk sol. Benytt gjerne møbeltrekk når møbelet ikke er i bruk (også om sommeren).

TREMØBLER bør vaskes jevnlig med vann/mildt såpevann for å unngå påvirkning fra forurensning, fugleskitt etc. For å skåne mot ytre påvirkning, anbefaler vi gjerne å benytte møbeltrekk når tremøblene ikke er i bruk (også om sommeren). Tremøbler bør vinterlagres tørt, kjølig og godt ventilert. Sjekk gjerne behov for etterstramming av skruer hver vår og høst. Det er viktig at tremøbler løftes 8ikke dras) når de skal flyttes.

Våre TEAKMØBLER fra sertifiserte leverandører i Indonesia er produsert i utmerket teakkvalitet - derfor har de ingen kjemisk forbehandling. Teak er et svært holdbart materiale som strengt tatt ikke trenger annen behandling enn rengjøring. Da vil møbelet etter hvert får en grå patina. For å beholde den gyldne fargetonen, må overflater i ubehandlet eller oljet teak oljebehandles - ved behov. Husk å rense møblene før påføring av olje. Om trefibrene reiser seg, kan man pusse lett med fint sandpapir på tørt treverk før oljebehandlingen.

FURUMØBLENE blir produsert av kjerneved fra Sverige. Fordi tre er et levende materiale som opptar og avgir fukt, kan små sprekkdannelser i overflaten oppstå. Dette forringer ikke møbelets holdbarhet og funksjon. Unngå at vann/regnvann blir liggende for lenge på møbelets overflater. Møblene i svensk furu kjerneved er behandlet med vannbasert, pustende lasur/beis. Eventuelle kvistgjennomslag på hvitt tre, vil blekes av solen. Om man skulle få riper i hvitlaserte møbler, kan man reparere med Hillerstorp hvit lasur etc. På grå- og kanelfargede møbler kan man benytte Hillerstorp Finisher som pleier og beskytter overflaten. Beisede og malte tremøbler kan pusses opp ved behov.

PLASTMØBLENE blir produsert av nederlandske Hartman, som kjennetegnes av design, kvalitet og sikkerhet av høy klasse. Plast rengjøres med mildt såpevann og svamp eller klut. For å beholde glans og elastisitet over tid, anbefaler vi et egnet pleiemiddel. Bilvoks med etterfølgende polering kan også benyttes. For å skåne mot ytre påvirkning (UV, forurensning etc.), anbefaler vi gjerne å benytte møbeltrekk når møblene ikke er i bruk (også om sommeren).

STÅLMØBLER For stabilitetens skyld er enkelte mindre bord og stoler (kafésett etc.) produsert i pulverlakkert stål eller i en kombinasjon av stål/aluminium. Slike møbler rengjøres etter behov med lunkent såpevann og svamp eller myk lofri klut. Unngå vaskemidler med skureeffekt. På sikt kan stålmøbler ruste, derfor bør eventuelle riper etc. forsegles med maling eller lakk. Møbler i stål kan pusses opp/males ved behov (husk grunning).

GLASSPLATER som benyttes, er herdet glass som i utgangspunktet tåler svært mye. Vær likevel forsiktig når bordet skal flyttes, settes bort for vinterlagring etc. Kraftige støt kan i verste fall forårsake at glasset knuser. Unngå å sette svært varme eller svært kalde gjenstander på glassplaten. Ved vinterlagring bør glassplater ligge horisontalt.

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.